Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında, turizm sektörü ve yükseköğretimi bir araya getiren önemli bir iş birliği protokolü imzalandı. Protokol, Yükseköğretim Kurulu’nda düzenlenen törenle, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile YÖK Başkanı Erol Özvar’ın katılımıyla hayata geçirildi.
“Geleceğin Turizm Liderleri Yetiştirilecek”
Törende konuşan Bakan Mehmet Nuri Ersoy, turizmde en önemli faktörün nitelikli insan kaynağı olduğunu vurguladı. Ersoy, üniversitelerin turizm fakültelerinde yüzde 100 İngilizce müfredatla eğitim verileceğini, ikinci bir yabancı dilin de zorunlu hale getirileceğini belirtti. Öğrencilerin İngilizce’nin yanı sıra Rusça, Çince ve Arapça dillerinden birini seçmeli olarak öğrenebileceğini ifade eden Ersoy, bu yeniliklerin Türkiye’yi dünyaya turizm yöneticisi ihraç eden bir ülke konumuna getireceğini söyledi.
Öğrencilere Staj ve Maddi Destek
YÖK Başkanı Erol Özvar, protokolün yalnızca yükseköğretim ve turizm sektörü değil, Türkiye’nin ekonomik ve kültürel kalkınma hedefleri için de önemli bir adım olduğunu belirtti. Protokol kapsamında, öğrencilerin nisan ve kasım ayları arasında sektörde staj yapma fırsatı bulacağını ve bu süreçte maddi destek alacaklarını açıkladı. Ayrıca, her öğrenciye üniversitelerden ve sektör temsilcilerinden birer danışman atanarak staj süreçlerinin kredilendirileceği belirtildi.
Pilot Üniversiteler Belirlendi
İmzalanan protokol çerçevesinde, müfredatlar disiplinler arası bir yaklaşımla yeniden düzenlenecek. Gastronomi ve mutfak sanatları ile turizm işletmeciliği programlarına karşılıklı ders entegrasyonu sağlanarak öğrencilerin hem teorik hem de uygulamalı eğitim alması hedefleniyor. Bu kapsamda, Akdeniz Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi pilot üniversiteler olarak belirlendi.
Konuşmaların ardından Bakan Ersoy ve YÖK Başkanı Özvar, protokolü imzalayarak iş birliğini resmen başlattı. Protokolün, Türkiye’nin turizm alanındaki başarılarını sürdürülebilir kılacağı ve sektörde kalifiye liderler yetiştireceği vurgulandı.